Čaj Pu erh, který je někdy označován také jako černý čaj, pochází původem z Číny. Nese jméno po městě, kde byl objeven. V čem spočívá jeho kouzlo a proč je tak oblíbený? Tento čaj je totiž po usušení ještě dodatečně fermentovaný, což mu dodává jeho specifickou chuť. Poté, co je usušen a svinut do pravidelného tvaru čajových lístků, nastane proces fermentace. Čajové lístky získají tmavší barvu a jejich chuť se změní. Díky tomuto procesu zůstává čaj déle čerstvý, některé čajové lístky Pu-erh si dokáží zachovat svou čerstvost až několik desítek let. Čaj se vyrábí jak ze zeleného, tak černého čaje, záleží tedy na vaší chuťové preferenci.
V dnešní době je tento čaj velmi ceněný. V čínských domácnostech je podávání tohoto čaje téměř obřadním procesem. Rodiny si ho vychutnávají s mimořádným požitkem, a často bývá servírovat při zvláštních příležitostech, jako jsou nejrůznější oslavy. Na západ se tento čaj dostal až o dost později. Jeho popularita se rozšířila až s rozvojem internetu, kdy začal být propagován jako jeden z nejzdravějších a nejchutnějších čajů.
Pu-erh čaj se dělí na dva druhy. Jeden z nich je takzvaný syrový a druhý je takzvaný vařený. Liší se v konečné barvě a samozřejmě také ve své chuti. Tento čaj ale nevyniká jen svou skvělou a zajímavou chutí. Pu-erh vám například může pomoci, pokud hubnete. Nastartuje váš metabolismus a navíc dostanete do svého těla probiotika, která potřebujete pro správné fungování vašich střev.
Může působit také preventivně proti některým druhům rakoviny. Výzkumy ukázaly, že ve zkumavkách dokázaly extrakty z toho čaje zahubit buňky karcinomu úst, tlustého střeva nebo prsu, což vypadá velmi slibně pro budoucí vývoj léků pro tyto typy rakoviny. Čaj také obsahuje kofein, proto je vhodný pro pití především v dopoledních hodinách, kdy vám dodá kýženou dávku vaší energie.